Zou het niet handig zijn als je online kan betalen zonder dat je je pincode hoeft te onthouden, of dat je er een apparaatje bij moet pakken? In de toekomst kan het misschien wel zijn dat je online betaald met een selfie. Ook zou dit een stuk veiliger zijn aangezien niemand misbruik kan maken van jouw code of creditcardgegevens. Volgens MasterCard en de Nederlandse creditcarduitgever ICS is betalen met een selfie de toekomst van online betalen.

Afgelopen half jaar hebben 750 ABN AMRO  creditcardhouders zonder pincodes, wachtwoorden of bevestigingscodes eenvoudig hun online aankopen afgerond als pilot. Negen op de tien deelnemers geeft aan dat ze hun wachtwoorden definitief willen inruilen voor het online betalen met een selfie. En bijna driekwart van de gebruikers is ervan overtuigd dat het online betalen met een selfie zorgt voor vermindering van het aantal fraudegevallen.

Hoe werkt het?

De selfie is een extra beveiliging en vervangt de pincodes, wachtwoorden of de driecijferige CVC-code die op de achterkant van je creditcard staan. MasterCard combineert de gegevens van je gezicht met informatie over je apparaat. Daarom moet je, als je bijvoorbeeld een baard laat staan een nieuwe foto opsturen.
De selfie fungeert als een digitale handtekening. Telkens als je gaat betalen stuur je die digitale handtekening naar MasterCard. Bekijk onderstaande video voor meer duidelijkheid:

Om fraude van nep-selfies te voorkomen moet je eerst met je ogen knipperen voordat er een foto gemaakt wordt. (Fackeldey, 2016)

Volgens overige bronnen zijn de meeste deelnemers van de pilot er vooral enthousiast over vanwege het gemak. Mensen vergeten wachtwoorden, waardoor het betalingsproces onnodig lang en complex is. (Tsao, 2016)

Bronnen:

Advertenties